Усі новини

Чому бактерії стають резистентними ?

Адаптація живих організмів — це еволюція, і мікроби проходять її набагато швидше, ніж люди. Бактерії, як будь-які форми життя, прагнуть вижити та «не дозволяють» провести над собою масове знищення. Вони постійно адаптуються під умови навколишнього середовища. Тому з часом антибіотики стають усе менш ефективними, а мікроби – більш стійкішими.
🦠 Бактерії «вчаться» і навіть передають знання іншим мікробам, у тому числі бактеріям іншого виду. Людству є в кого повчитися взаємодопомоги — бактеріальні спільноти демонструють це щодня.
🛡️ Основні стратегії, які використовують бактерії для захисту від антибіотиків:
🔒 Блокування проникнення антибіотика:
Стійкі бактерії зменшують кількість «отворів» у клітинній стінці або взагалі їх прибирають, не даючи антибіотику потрапити всередину.
🚱 Виведення антибіотика з клітини:
Резистентні мікроби використовують спеціальні «насоси» у клітинній мембрані, щоб виштовхувати антибіотики, які все ж проникли всередину.
🧨 Руйнування антибіотика:
Деякі бактерії виробляють ферменти, які просто знищують структуру антибіотика.
🔧 Обхід дії препарату:
Коли антибіотики блокують життєво важливі процеси у бактерій (наприклад, синтез поживних речовин), мікроби знаходять альтернативні шляхи, що дозволяють уникнути дії препарату.
🎭 «Маскування» мішеней:
Багато антибіотиків спрямовані на конкретні структури бактерії. Тому мікроби змінюють «зовнішність» цих мішеней, і антибіотик уже не може їх розпізнати.
🧪 Бактеріологічна лабораторія ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗ України»
не лише визначає чутливість бактерій до антибактеріальних препаратів. Наші фахівці також вивчають конкретні механізми резистентності — тобто те, чому саме і як саме бактерії стають стійкими до антибіотиків.
⚠️ Головні причини розвитку антибіотикорезистентності:
💊 Надмірне та безконтрольне використання антибіотиків.
Самолікування та прийом препаратів без рецепта, який базується на результаті лабораторного аналізу — серйозна помилка, яка сприяє зростанню антибіотикорезистентності.
📉 Неправильне дозування.
Передчасне припинення курсу або занадто мала доза дозволяють вижити тим бактеріям, які здатні адаптуватися.
🐄 Використання антибіотиків у тваринництві.
Це призводить до появи стійких бактерій у продуктах харчування, що сприяє потраплянню вже резистентних мікроорганізмів у організм людини.
🙅‍♂️ Безвідповідальне використання антимікробних препаратів, а саме людський фактор, значно прискорює розвиток резистентності. І сьогодні ми фактично програємо важливу битву: антибіотики можуть перестати працювати. ℹ️ ВАРТО ПАМ’ЯТАТИ:
Стійкість до антибіотиків — це властивість бактерій, а не організму людини. Стійкими стають саме мікроорганізми, які перестають реагувати на препарати, що раніше могли їх знищувати

Поділитися:
Знайти