Безлактозна дієта: міфи чи реальність?

А Ви теж вважаєте, що молочне – це зло? Чи це наразі модна дієта, особливо серед молоді, яка дуже часто споживає рослинне молоко (кокосове, мигдальне)?
☝️Лактоза – це цукор, який знаходиться в молочних продуктах, а лактаза – фермент, що виробляється в нашому організмі для того, щоб цей цукор розщепити на глюкозу і галактозу, які є енергією для нашого тіла. Тобто, лактоза для здорових людей потрібна і її треба споживати.
👉Лактоза міститься в молочних продуктах (молоці, сирі, вершках, морозиві, кефірі, йогуртах, сироватках, ряжанці, маргарині, молочному шоколаді). Також молочний цукор може входити до складу випічки (хліб, печиво, торти), супів і страв швидкого приготування, пластівців для сніданку, картопляного пюре, обробленого м’яса (сосиски, бекон) тощо.
❓Але коли ж ми можемо зрозуміти, що в нас є проблема? Якщо є непереносимість лактози (лактазна недостатність) – обов’язково буде пронос, причому доволі швидко після того, як ми спожили молочний продукт. Ще буде вздуття і біль в животі. Ніколи не буває закрепів чи висипів на шкірі. Якщо вже є висипи – слід запідозрити алергію на білок молока та непереносимість лактози (може бути 2 в 1).
❗️Якщо в нас цих симптомів немає, не потрібно просто так сідати на дієту. Пам’ятаємо, що безлактозна дієта, призначена без рекомендацій лікаря, має ризики: ви отримаєте менше кальцію та вітаміну Д. Відповідно, замість молока будете вживати замінники, які можуть містити багато жирів і калорій, що абсолютно не потрібно.
📖Рекомендації для людей із лактазною недостатністю.
Перед купівлею продуктів слід читати склад, зазначений на упаковках і дотримуватись безлактозної дієти, тривалість якої визначається індивідуально на прийомі у лікаря. Надавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчі). За непереносимості лактози важливо вживати продукти, що містять кальцій – зелені листові овочі, риба, горіхи, боби. Також з дозволених продуктів для таких людей є:
-фрукти (сливи, яблука, апельсини);
-овочі (огірки, морква, капуста);
-необроблене м’ясо (куряче філе, яловичина); ‌
-яйця (курячі, перепелині);
-цільнозернові крупи (гречка, кускус);
-риба (лосось, тунець) і морепродукти (креветки).
✅Дієта без лактози — не вирок, за умови правильного підходу можна харчуватися смачно й залишатися здоровим!

Знайти