Корисні продукти для роботи мозку
10 січня 2025🧠Мозок – це свого роду диригент оркестру, який координує та забезпечує правильну роботу нашого організму, тому дуже важливо підтримувати мозок ситим та задоволеним. Для ефективної роботи він також потребує відпочинку і повноцінного харчування.
❓Отже, які корисні продукти для нашого мозку?
Надзвичайно корисними для роботи мозку є продукти, які містять L –триптофан – це нут, горіхи, тверді сири, м’ясо індика. При регулярному вживанні таких продуктів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії і охоче братися за розумову роботу.
👉Наступними корисними продуктами є:
🐟Риба та морепродукти: лосось, тунець, сардини, анчоуси та морепродукти багаті на Омега-3-поліненасичені жирні кислоти. Саме з цих кислот в нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.
🫐Чорниця – джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять.
🍫Какао – джерело антиоксиданту флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окиснювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наш гарний настрій.
🥚Яйця – джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку. Крім того, в яйцях міститься багато холіну – речовини, яка допомагає зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин.
🥦Броколі – це одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, у броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. Крім броколі, для нормальної мозкової діяльності корисні будуть всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська.
🍏Яблука – містять майже всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорці. Таким чином, мозок завжди буде працювати бездоганно, а також знизиться небезпека крововиливів.
🥑Авокадо – містить високу концентрацію вітаміну Е та омега-3, за антиоксидантними властивостями цей продукт близький до чорниці, оскільки його користь для попередження старіння та зміцнення здоров’я мозку очевидна. Жири, що містяться в авокадо, є моно-насиченими: вони сприяють хорошому кровообігу, знижують артеріальний тиск і корисні при гіпертонії.
🫘Насіння чіа. Це невелике насіння зі смаком горіха, яке містить величезну кількість вітамінів і мінералів. Більше того, вони є одним з найбагатших рослинних джерел омега-3, що робить їх вкрай корисними для здоров’я нашого мозку та нервових клітин, а також для попередження старіння.
🎃Гарбуз є хорошим антиоксидантом і багатий на фолієву кислоту. Вживання гарбуза в їжу сприяє гнучкості розуму, підвищує швидкість обробки інформації нашим мозком і допомагає зміцнити пам’ять.
🫒Оливкова олія. Антиоксидантний ефект оливкової олії захищає тканини головного мозку, допомагаючи запобігти пошкодженням, викликаним вільними радикалами. Вживання оливкової олії також сприяє підтримці здоров’я серця та покращенню кровообігу, що забезпечує надходження в мозок усіх поживних речовин та енергії, необхідної для його роботи.
🥗Серед вітамінів, для підтримки високої продуктивності мозку, особливо важливими є: вітаміни групи В (B6, В9 та B12), жиророзчинні вітаміни А, Д, Е та мікроелементи селен, цинк, мідь та магній.
🍴Отже, включення у свій раціон здорових продуктів сприяє розвитку мозку та живить його для оптимальної роботи, а також є ефективним способом підтримки когнітивних функцій і пам’яті.