Паразити в рибі

🐟Споживання риби є важливою частиною здорового харчування, забезпечуючи організм цінними поживними речовинами. Проте, риба може бути також джерелом різних паразитарних інфекцій, які становлять загрозу для здоров’я людини.
☝️Зараження гельмінтами, пов’язаними зі споживанням риби, відбувається через потрапляння інвазійних стадій паразитів до організму людини при вживанні сирих, недостатньо термічно оброблених або неправильно заморожених рибних продуктів.
🪱На сьогодні відомо більше 50 видів гельмінтів, якими можна заразитися, вживаючи неправильно приготовану рибу. Більшість із них трапляються рідко і не спричинюють значних наслідків, але деякі можуть становити серйозну небезпеку для здоров’я. Найбільш важливими серед них є:
🔸Анізакіди – зараження відбувається при вживанні інвазованих морських риб, зокрема, оселедця, скумбрії, хека, тріски. Інфекційну личинкову стадію цих паразитів можна побачити в порожнині тіла риб (на статевих залозах, печінці, м’язовій тканині) неозброєним оком: виглядають, як маленькі (1-5 см), закручені спіралі світлого кольору, або пофарбовані кров’ю. Вони дуже стійкі до дії різних факторів і можуть довго жити в мертвій рибі. При споживанні зараженої риби, уцілілі личинки проникають в слизову оболонку будь-якого відділу травної системи, але найчастіше крізь стінку шлунка і тонкої кишки. Симптоми зараження людини часто неспецифічні: з болем у животі, нудотою, блюванням і алергічними реакціями. Їх нерідко сприймають за ознаки гострого гастриту, ентериту, апендициту.
🔸Трематоди, зокрема, опісторхи – можна заразитися при споживанні недостатньо термічно оброблених коропових риб. Найбільша ураженість населення в Україні спостерігається у Північно-Східному регіоні. У людини ці паразити локалізуються в жовчних протоках, жовчному міхурі, та протоках підшлункової залози. Наслідки зараження можуть бути різними: від легких (біль у животі, диспепсія) до тяжких (жовтяниця, цироз печінки, рак (холангіокарцинома)).
🔸Цестоди, зокрема, широкий лентець – один з найбільших гельмінтів, що паразитують у людини (інколи досягає 15-20 м). Зараження відбувається при споживанні недостатньо приготованих прісноводних хижих риб (щуки, окуня тощо), які містить личинки паразита. У людини лентець паразитує в тонкому кишківнику. Симптоми залежать від інтенсивності інвазії та індивідуальних особливостей організму інвазованого, і можуть включати біль у животі, діарею, втрату ваги тощо. Оскільки цей паразит може жити в організмі людини роками, то, як наслідок, спричиняє розвиток анемії через дефіцит вітаміну В12 та фолієвої кислоти і порушення функції нервової системи.
🐠Профілактика гельмінтозів, що передаються через рибу, є найефективнішим методом боротьби з цими захворюваннями. Основні заходи включають:
✅Ретельну термічну обробку риби при температурі не менше 60°C протягом достатнього часу (20-40 хв., залежно від товщини шматків).
✅Заморожування риби при температурі -20°C протягом 7 днів також ефективно знищує паразитів.
✅Уникнення споживання сирої або недостатньо приготовленої риби при її кулінарній обробці.
✅Ретельне миття рук після контакту з сирою рибою та перед їжею.
✅Придбання риби у перевірених продавців, які гарантують якість та безпеку продукції.
❗️При появі симптомів, що можуть вказувати на гельмінтоз, необхідно відразу звернутися до лікаря. Пам’ятайте: своєчасна діагностика та лікування - запорука Вашого здоров’я!

Знайти