Раціон харчування на період літнього часу
3 липня 2024
🟢У спекотну погоду організм відчуває стрес від високої температури і щоб полегшити його роботу необхідно переглянути свій раціон харчування на період літнього часу. Існує кілька простих правил:
🔷Перше: дотримуйтесь питного режиму
У спеку наш організм посилено втрачає рідину , тому необхідно випивати не менше трьох літрів рідини на добу – це може бути вода: звичайна питна, столова мінеральна вода, краще негазована, але допускається і слабогазована. При виснажливому потовиділенні з’являється яскраво виражена сольова недостатність, ознакою якої служать сильні шлункові спазми, блювання, слабкість, апатія, можливі навіть судоми. Рясне пиття зі збільшеним підсолюванням води — до 5 г солі на 1 л — відновлює порушену рівновагу. Окрім води можна пити й холодні ягідні та трав’яні чаї, несолодкі морси, лимонад і компоти, натуральний квас та розведені соки, а також кисломолочні напої з невисокою жирністю — вони вгамовують спрагу і містять у складі вітаміни та мікроелементи.
🔷Друге: їжте фрукти та овочі
Літо – час, коли можна включити в раціон різноманітні корисні сезонні овочі, фрукти та ягоди. Вони допоможуть заповнити втрачені разом з потом вітаміни і мікроелементи. Харчуйтесь нежирними холодними супами з різноманітних свіжих місцевих овочів та фруктів, корисними будуть також легкі фруктово-ягідні десерти без додавання цукру.
🔷Третє: дотримуйтесь гігієнічних норм
Влітку збільшується ризик поширення кишкових інфекцій через сприятливі для бактерій та вірусів умови: підвищену вологість та високу температуру. Щоб уникнути зараження, необхідно ретельно стежити за гігієною та дотримуватись базових правил: не купувати готову їжу в неохайних, погано пристосованих точках харчування, добре мити овочі, зелень і фрукти, швидкопсувні продукти зберігати в холодильнику, пити кип’ячену чи бутильовану воду, не забувати мити руки перед їдою.
🔷Четверте: збалансуйте та відрегулюйте режим харчування
Дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодний час доби. Снідати краще якомога раніше — о 6-7 ранку. Обід — до настання полуденної спеки – з 11 до 12 год., вечеря — близько 18 год. Перед сном, до 21 год. можливий легкий перекус . При цьому калорійність добового раціону слід розподілити наступним чином:
🔸сніданок — 35%;
🔸обід — 25%;
🔸вечеря — 25%;
🔸вечірній перекус — 15%.
Незважаючи на погодні умови, організму потрібен повноцінний раціон харчування, що складається з достатньої кількості жирів, білків та вуглеводів, необхідних для гарного самопочуття та підтримки здоров’я.
🔷П’яте: виключіть з раціону некорисні продукти
Скоротіть споживання фруктових соків, алкогольних і сильногазованих напоїв, енергетиків з кофеїном, адже вони стимулюють спрагу ще більше. Напої не повинні бути надто холодними, краще – кімнатної температури. Не варто вживати багато рідини людям, які страждають серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, ожирінням, і тим, хто має проблеми з нирками. Уникайте важкої та жирної їжі, продуктів з великою кількістю цукру та солі.
🟢Бережіть здоров’я !