Вплив їжі на стан шкіри

🔵Важко переоцінити вплив харчування на шкіру. Разом з їжею в організм надходять вітаміни, мікроелементи, амінокислоти, білки та інші нутрієнти, необхідні для нормального перебігу обмінних процесів та регенерації тканин. Якщо організм недоотримує нутрієнти, порушується обмін речовин, погіршуються показники шкірних покривів. Після тривалих дієт шкіра стає сухою, жорсткою та тьмяною, стоншується, втрачає привабливий вигляд.
🟠Неправильне харчування призводить до появи дефектів — зморшок та висипань, шкіра втрачає м’якість та еластичність. Вплив їжі на стан вашої шкіри є ключовим аспектом, особливо при таких захворюваннях, як акне, псоріаз, атопічний дерматит, розацеа. Дієта може як покращити, так і погіршити ці стани. 🔵Наведемо кілька прикладів, які продукти є «хорошими», а які «поганими» для шкіри при цих захворюваннях.
🔸АКНЕ. Якщо ви вживаєте продукти із високим глікемічним індексом (солодощі, білий хліб, газовані напої) – в крові підвищується рівень інсуліну, яке в свою чергу, стимулює вироблення шкірного сала і розвиток запальних процесів. Надмірне споживання молока може бути пов’язане з акне через гормони, які впливають на вироблення шкірного сала, а нездорові жири (трансжири, жирні продукти) можуть посилювати запалення вашої шкіри. Зменшити запалення і покращити стан шкіри при акне можуть протизапальні жири (омега-3 жирні кислоти з риби та льону).
🔸ПСОРІАЗ. Для зменшення характерного для псоріазу запалення, рекомендуємо вживати протизапальні продукти з високим вмістом омега-3 жирних кислот (лосось, сардини, лляне насіння). Антиоксидантами, які захищають клітини від пошкоджень, є овочі, фрукти та ягоди. Часто у людей з псоріазом є чутливість до глютену, тож рекомендуємо його вилучати з раціону.
🔸АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ. Зменшити симптоми захворювання можуть протизапальні продукти – омега-3 жирні кислоти та продукти з низьким вмістом трансжирів. Часто харчова алергія є тригером розвитку атопічного дерматиту. Молочні продукти, горіхи, яйця, соя, пшениця у деяких людей можуть погіршувати симптоми. Хорошим є вживання продуктів, які містять цинк, вітаміни Д і Е (горіхи, гарбузове насіння, шпинат), сприяють відновленню шкіри і зміцнюють її захисний бар’єр.
🔸РОЗАЦЕА. Алкоголь і гострі страви (перець чилі, гарячі соуси) можуть провокувати почервоніння і посилення симптомів розацеа. Через розширення судин. Надмірне вживання напоїв з кофеїном (чай, кава) може спричинити приплив крові та погіршити стан обличчя. Рекомендуємо включити в раціон продукти, багаті на вітамін С (ківі, цитрусові), це допоможе підтримати судини та зменшити запалення.
✅Правильно підібрана дієта може значно полегшити симптоми шкірних захворювань та покращити загальний стан шкіри, отож, при будь-яких вищевказаних симптомах звертайтесь до фахівця – лікаря-дієтолога!

Знайти