Харчування і здоров’я
11 липня 2025
🥗 Харчування і здоров’я: ключові орієнтири для системи охорони здоров’я
В.о. генерального директора ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗ України» Вікторія Тимчик та в.о. заступника генерального директора Михайло Мучичко взяли участь у тематичному навчанні для фахівців галузі охорони здоровʼя «Think Tank NEHCP», присвяченому ролі харчування у сфері громадського здоровʼя.
📌 Мета заходу — сформувати спільне бачення ролі освіти з харчування, підвищити обізнаність фахівців та закласти підґрунтя для розвитку нових освітніх програм і підходів.
🔹 Програма охопила чотири ключові теми:
– освіта з харчування для медиків
– значення харчування для фахівців охорони здоровʼя
– ефективні методи викладання, які забезпечують результат
– навички для адаптації та створення освітніх програм у сфері нутриціології
👥 Участь у панелі взяли провідні експерти МОЗ, науковці, викладачі профільних факультетів. Зокрема, д.б.н. проф. Надія Бойко, к.мед.н. проф. Олег Швець, к.фарм.н. доц. Олег Девіняк, а також представники Департаменту громадського здоровʼя та управління медичних кадрів МОЗ України.
🔎 В обговоренні пролунали дві візії базового рівня знань з харчування, які мають бути сформовані у кожного медичного працівника, а також перспективи інтеграції нутриціології в сучасну медичну освіту.
🤝 Під час Think Tank було наголошено, що здорове харчування — це не лише особистий вибір, а важлива складова національної системи профілактики хронічних неінфекційних захворювань.
📣 Закарпатський ОЦКПХ підтримує інтеграцію знань про харчування у професійну підготовку фахівців і бачить це як один із інструментів покращення здоровʼя населення.