Всесвітній день щитоподібної залози
24 травня 2024🔷Всесвітній день щитоподібної залози цьогоріч відзначається 25 травня, тож хочеться надати кілька рекомендацій щодо правильного харчування для її здоров’я.
🔹Щитоподібна залоза дуже чутлива до зовнішніх факторів. Для її нормального функціонування важливо все: якість води, яку вживає людина, склад повітря, яким вона дихає і, безумовно, їжа, яку споживає.
🔸Захворювання щитоподібної залози дуже поширені в Україні. Якщо людина потрапляє в поле зору медиків з даною патологією, окрім специфічного лікування має отримати загальні рекомендації відносно здорового способу життя: здорового харчування, фізичної активності, уникання шкідливих звичок/способів їх позбутися.
Крім того, людина має споживати достатню кількість води: 4% маси тіла для дорослого (тобто за маси тіла 70-75 кг — 2800-3000 мл рідини на день) та отримувати з їжею визначену кількість білків, жирів, вуглеводів, харчових волокон, вітамінів, мінералів, біофлавоноїдів і пробіотиків. Це забезпечує енергією для нормального функціонування всіх систем і органів людини, зокрема, позитивно впливає на функцію щитоподібної залози.
🟢Які вітаміни і мікроелементи потрібні щитоподібній залозі найбільше і що їх містить?
🔸Мед, волоські горіхи і лимон допоможуть добряче розворушити ледачу щитоподібну залозу. Розімніть у ступці 3-4 ядра волоських горіхів, змішайте зі столовою ложкою меду та їжте вранці натщесерце. Приймайте щодня протягом 1-2 тижнів. Ретельно вимийте 2-3 лимони, натріть на дрібній тертці разом з шкіркою, щоб вийшла склянка однорідної маси. Змішайте її з рівною кількістю меду. Приймайте по 1 ст. л. 3 рази на день в проміжках між їжею.
🔸Морська капуста – містить йод і ще 40 вітамінів і елементів, які захищають від хвороб щитоподібної залози. Необхідно включати в раціон для профілактики.
🔸Хурма – крім корисного йоду вона містить магній, натрій, залізо (по їх вмісту вона перевершує навіть яблука), а також вітаміни – А, С і Р.
🔸Цибуля – корисна для щитоподібної залози, печінки і серця. Містить масу мікроелементів, які зміцнюють імунітет.
🔸Яблука – коктейль корисних властивостей. Для щитоподібної залози цінні тим, що захищають від ракових клітин. Яблучне насіння краще за все не викидати, а вживати, оскільки в них міститься до 15% жирної олії і йоду. Одним з найбільш корисних сортів яблук вважається сорт Гала, в якому є вітамін B17.
🔸Крабове м’ясо та морепродукти – містять вітамін В12 і цинк, які стимулюють імунітет.
🔸Чорниця – рекордсмен за вмістом антиоксидантів. Допомагає усунути гормональні збої в роботі щитоподібної залози.
🔸Шпинат – лютеїн і каротиноїди, що містяться у великих кількостях в шпинаті, допомагають щитоподібній залозі працювати на відмінно.
🔸Червона риба (лосось, сьомга, форель, горбуша) – бажано споживати ввечері для відновлення сил, корисна відварна, тушкована або шматочок малосольної. Червона риба – багате джерело корисних жирних кислот Омега-3, необхідних для злагодженої роботи щитоподібної залози.
🟡Будь-який орган в організмі людини пов’язаний з усіма іншими, тому набагато ефективніше і правильніше стежити за організмом в цілому, а не за якоюсь окремою його частиною.
✅Завжди дбайте про найцінніше, що є в Вашому житті – ЗДОРОВ’Я !